Afrikkalaista musiikkia Suomen radio-aalloilla

 

Boom Shakalaka kollektiivi. Kuva: Shoot Hayley

Teksti: Kim Ramstedt 

Tutkijuuteni ohella olen tehnyt kymmenen vuoden ajan osana Boom Shakalaka dj-kollektiivia radio-ohjelmaa puolivaltakunnallisella Bassoradio-kanavalla. Joka toinen lauantai suorana lähetyksenä lähetettävässä ohjelmassamme soitamme usein uutta afrikkalaista ja karibialaista musiikkia. Ohjelmat ovat sisältäneet myös monen nimekkään afrikkalaisen artistin haastatteluja, joiden joukossa on ollut muun muassa Davido, E.L, Nameless, Stonebwoy ja Yemi Alade.

Ohjelmassa käydään ajoittain myös keskustelua musiikista nousevista syvemmistä aiheista. Uusimmassa marraskuun 10. päivän lähetyksessä keskustelimme juontajakumppaninin Ahmed Kakoyin (MC Mad Ice) kanssa suositun jamaikalais-artistin Spicen uudesta “Black Hipocracy” -kappaleesta.

Kappale on nostanut vahvasti esille keskustelun kolorismista ja siitä, miten valkoiset kauneusihanteet vaikuttavat mustiin väestöihin eri puolilla maailmaa. Ja kuten kirjailija ja professori Opal Palmer Adisa huomauttaa Jamaica Observer -lehdessä, “valkaisemista” tapahtuu eri muodossa myös Aasian maissa. Ennen musiikkivideon julkaisemista, Spice julkaisi Instagram-tilillään kuvan itsestään, jossa hänen ihonsa oli normaalia vaaleampi. Spicea on syytetty myös siitä, että hän käytti hyväkseen vakavaa aihetta markkinointitemppuna ja että hänen tempauksensa itsessään myös ylläpitää kolorismia. Spicen musiikki on kuitenkin avannut laajemman keskustelun aiheesta ja soittamalla kappaletta Suomen radio-aalloilla, voimme myös edistää keskustelua aiheesta täällä, jossa suuri yleisö ei välttämättä tiedosta valkoisuuden normin laajaa vaikutusta.

Kenties syystä, että radio-ohjelmamme on usein ollut ainoa foorumi Suomessa, jossa uudesta afrikkalaisesta ja afrikkalaisen diasporan musiikista keskustellaan aktiivisesti, oli Boom Shakalaka -kollektiivilla viime viikonloppuna kunnia vastaanottaa palkinto Afrofinns achiement awards -tapahtumassa “Ally of Africa” -kategoriassa. Olemme kiitollisia kunnianosoituksesta ja jatkamme liittolaisina työskentelyä afrikkalaisen kulttuurin puolesta Suomessa.

Kuuntele Boom Shakala radio-ohjelman 8.11. päivän lähetys alla ja muita lähetyksiä linkin takaa.