Kuva: Jone Korhonen

Kuva: Jone Korhonen

 

FT Anne Tarvainen

on koulutukseltaan etnomusikologi ja keskittynyt tutkimaan ihmisäänen ja laulamisen kokemuksellisia ja kulttuurisia merkityksiä. Hän on tehnyt tutkimusta kuurojen, laulutaidottomien ja ääniongelmaisten laulajien kehollis-esteettisistä laulamiskokemuksista (Koneen Säätiö 2018-2020) sekä ihmisäänestä ja taustamusiikista palvelualojen työpaikkojen ääniympäristöissä (ACMESOCS-tutkimushanke, 2022). 

Tutkimuksessaan Tarvainen tarkastelee ihmistä kehollisena, aistivana ja äänellisenä olentona sekä pohtii ihmisen moninaisia vokaalis-sensorisia ja esteettisiä suhteita ympäristöönsä ja muihin ihmisiin. Tavoitteena on demokratisoida kulttuurimme äänellisiä käytäntöjä kyseenalaistamalla vallitsevia normeja ja nostamalla esille äänenkäytön muotoja, jotka ovat jääneet aiemmin marginaaliseen asemaan. 

Tarvainen on julkaissut kirjan Laulajan ääni ja ilmaisu - Kehollinen lähestymistapa laulajan kuuntelemiseen, esimerkkinä Björk (2012). Artikkeleita hän on julkaissut muun muassa Journal of Somaesthetics ja Pragmatism Today -lehdissä sekä kokoomateoksessa Aesthetic Experience and Somaesthetics (Brill 2018). Hän on Journal of Somaesthetics -lehden toinen päätoimittaja.

Tutkimustyönsä ohella Tarvainen on Voicefulness®-menetelmän kehittäjä ja kouluttaja. Hän on opettanut aiemmin myös kevyen musiikin laulua, äänenhuoltoa, rentouttavaa ääntä ja ääni-improvisaatiota. Omaa musiikkiaan hän tekee taiteilijanimellä Aava Uusikuu. Hän on työskennellyt aiemmin myös Tampere Filharmoniassa markkinoinnin ja musiikkikasvatuksen tehtävissä.

Lisätietoja: www.annetarvainen.fi