Sävelten tyttäret

Susanna Välimäen ja Nuppu Koivisto-Kaasikin Sävelten tyttäret -tutkimushanke (2018–2023) on ensimmäinen projekti, jossa on laajamittaisesti sekä systemaattisesti kartoitettu suomalaisten ja suomalaistaustaisten säveltävien naisten historiaa 1800-luvulla sekä 1900-luvun alkupuoliskolla. Hanke perustuu pitkäjänteiseen ensi käden lähdetyöhön suomalaisissa ja ulkomaisissa musiikkiarkistoissa, ja se on toteutettu Suonin piirissä Helsingin yliopiston musiikkitieteen sekä Taideyliopiston Historiafoorumi -tutkimuskeskuksen yhteistyönä. Hanke kytkeytyy myös Suonin laajempaan tutkimushankkeeseen Musiikintutkijat yhteiskunnassa.

Tutkimushankkeessa lähdettiin selvittämään, keitä Suomessa toimineet ja suomalaistaustaiset pitkällä 1800-luvulla toimineet säveltävät naiset olivat, millaista musiikkia he sävelsivät ja millaista musiikillista, yhteiskunnallista ja kulttuurista toimintaa he ylipäätään harjoittivat. Hankkeen aikana löytyneiden säveltäjänimien määrä kohosi yli sataankolmeenkymmeneen, ja luku kasvaa edelleen. Projektin tulokset osoittavat, että naisten osuus niin sävellystyössä yleisesti kuin Suomen musiikkielämässä erityisesti on ollut huomattavasti merkittävämpi kuin mitä patriarkaalis-kansallinen historiaperinteemme on antanut ymmärtää.

Projektin keskeisinä tulokulmina ovat olleet feministinen ja aktivistinen musiikin- sekä historiantutkimus. ”Säveltäjyyden” ja ”suomalaisuuden” kaltaiset käsitteet on pyritty pitämään mahdollisimman avoimina ja inklusiivisina. Esimerkiksi suomalaissyntyisiä, pääosin ulkomailla toimineita tai toisaalta muualla syntyneitä mutta Suomeen kotiutuneita säveltäjiä ei ole rajattu tutkimuksen ulkopuolelle, vaan kansallisten identiteettien limittäisyydelle, päällekkäisyydelle ja monimuotoisuudelle on haluttu antaa tilaa. Samalla olemme halunneet purkaa keinotekoisia hierarkioita sävellysgenrejen ja -tyylien väliltä nostamalla esille muun muassa lasten- ja voimistelumusiikin uranuurtajia.

Hankkeen tuloksena on toteutettu sekä julkaisuja että yhteistyöhankkeita muusikoiden ja kulttuurikentän instituutioiden kanssa. Projektin tutkijat ovat muun muassa toimittaneet arkistomateriaalia editointi- ja konserttihankkeisiin, kirjoittaneet teosesittelyjä ja juontaneet konsertteja. Sävelten tyttäret -hanke on tehnyt yhteistyötä muun muassa Helsingin Kaupunginorkesterin toteuttaman Historian unohtamat orkesterimusiikit (HUOM) -verkoston kanssa: sen lukupäivissä on soitettu useiden suomalaisten säveltäjänaisten kuten Heidi Sundblad-Halmeen, Greta Dahlströmin, Agnes Tschetschulinin, Laura Netzelin ja Ingeborg von Bronsartin orkesteriteoksia. Lisäksi Välimäki ja Koivisto-Kaasik ovat olleet mukana Fennica Gehrmanin kustantamassa kolmiosaisessa Sävelten tyttäret -nuottieditiosarjassa.

Hankkeen kruunaa syksyllä 2023 ilmestyvä, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustantama vertaisarvioitu tiedekirja Sävelten tyttäret: suomalaiset säveltäjänaiset 1800-luvulta 1900-luvulle, joka esittelee 126 säveltäjänaisen toimijabiografiat sekä sisältää laajan johdannon ja yhteenvedon. Vuodesta 2019 alkaen hankkeen tutkijat ovat julkaisseet suomeksi ja englanniksi yleistajuisia tekstejä sekä vertaisarvioituja artikkeleita ja pienoiselämäkertoja tutkimuskohteistaan vuodesta 2019 alkaen muun muassa Kansallisbiografiassa, Finnish Music Quarterlyssa ja Rondossa. Lisäksi he ovat esitelleet tutkimustaan musiikin sukupuolihistorian konferensseissa niin Suomessa kuin Iso-Britanniassa, Italiassa (etäyhteyden välityksellä) ja Yhdysvalloissa.