KuM, MMus Hanna Ojamo

Hanna Ojamo on suomalainen mediataiteilija ja väitöskirjatutkija. Maisterintutkielmassaan (Arts Management, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia 2013) hän tutki talouskriisin vaikutuksia nykytaiteen museoiden johtamiseen Suomessa ja USA:ssa. Hän valmistelee valtionosuusjärjestelmän uudistusta koskevaa väitöstutkimusta Sibelius-Akatemian MuTri-tohtorikouluun, jossa hän toimi tohtorikoulutettavana 2020–2022. Hän on toiminut laajasti oman alansa järjestökentällä, kuten taiteilijajärjestö Muu ry:n puheenjohtajana vuosina 2008–2010 sekä Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtajana 2010–2013 ja ollut kutsuttuna useisiin asiantuntijatehtäviin kulttuurin sekä koulutuksen alalla. Hän on esiintynyt julkisuudessa väitöstutkimuksen tiimoilta mm.Kulttuuriykkösessä. Ojamo on toiminut vierailevana luennoitsijana arts management-aineryhmässä Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa kulttuuripolitiikan ja rahoituksen saralla sekä Cultural Leadership-opintokokonaisuuden sekä Sibelius-Akatemian tutkijoita esittelevässä Researcher Lecture Series-luentosarjan suunnittelijana.

Muutoksia taideorganisaatioiden rahoitusjärjestelmässä

VOS-järjestelmää luotaavassa, Sibelius-Akatemian MuTri-tohtorikouluuun tehtävässä laadullisessa pitkittäistutkimuksessa Ojamo tarkastelee suomalaisen kulttuuripolitiikan muutoksista rahoituksessa, lainsäädännössä ja kriteereissä koskien valtionosuusjärjestelmää ja taideorganisaatioiden rahoitusta orkestereille, teattereille ja museoille. Tohtoriprojekti on esitelty vuosina 2017– 2019 kaikkiaan seitsemässä kotimaisessa ja kansainvälisessä konferenssissa sekä Kulttuuripolitiikan Tutkimuspäivillä. 

Rahoitusjärjestelmän tulevaisuus? 

Väitöstutkimus pureutuu muutoksiin kulttuuripolitiikassa valtionosuusmallin (’valtionosuusjärjestelmä', ’VOS’) lakiuudistusprosessia vuosina 2016-2021 Sosiologiaa ja kulttuuripolitiikan viitekehystä yhdistävä pitkittäistutkimus luotaa vaikutteita lakiuudistuksen taustalla kansainvälisessä kontekstissa sekä analysoi rahoituslakien etenemistä ja johtamista ja niiden ympärillä käytävää diskurssia.  Tutkimuksessa kuvataan valtionosuusjärjestelmän uudistuksen johtamisprosessia sekä lakiprosessin etenemistä kulttuuripolitiikan alalla vuosina 2015–2020, ja se on ensimmäinen Suomessa tehty laadullinen lakiprosesseja koskeva pitkittäistutkimus valtionrahoituksen ja kulttuuripolitiikan alalta.

Julkaisut

SoleCRIS, Taideyliopiston asiantuntijasivu

LinkedIn