Osallistu tutkimukseen sukupuolittuneesta vallankäytöstä klassisen musiikin kulttuurissa

Anna Ramstedt on Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija, joka keskittyy työssään sukupuolittuneisiin vallankäytön tapoihin ja rakenteisiin länsimaisen taidemusiikin kulttuurissa Suomessa, erityisesti pianokulttuurissa. Ramstedtin väitöstutkimuksessa kysytään miten länsimaisen taidemusiikin esitysihanteet sekä rakentavat että ylläpitävät patriarkaalisia ja sukupuolittuneita epätasa-arvoisia normeja, joita muusikoiden oletetaan noudattavan. Lisäksi tarkastellaan miten nämä usein hiljaa hyväksytyt normit ja ihanteet kytkeytyvät alalla vallankäyttöön ja jopa seksuaaliseen häirintään. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää millä tavoin pianistit pyrkivät irtautumaan ja vapautumaan tästä vallitsevasta ja usein jopa normiksi ymmärretystä sosiokulttuurisesta tilasta.

Tutkimukseen etsitään tällä hetkellä osallistujia. Tutkimukseen voivat osallistua iältään noin 25–45-vuotiaat naispuoliset ammattipianistit, viulistit ja sellistit. Kaikki yksilöhaastattelut tehdään anonyymeina ja ihmisen kohdistuvan tutkimuksen eettisten periaatteiden mukaan. Haastattelut kestävät haastateltavasta riippuen noin tunnista kahteen tuntiin. Anonymiteetin takaamiseksi tutkimuksessa vältetään haastateltavien tai tapahtumien yksityiskohtaistakuvailua.

Tutkimukseen mahtuu noin 10 haastateltavaa, ja tavoitteena on tehdä haastattelut keväällä 2020. Haastatteluaineistoa ei käytetä ilman haastateltavan lupaa. 

Tutkimuksen tavoitteena on luoda uutta tietoa, jota soveltamalla voidaan etsiä ratkaisuja tasa-arvoon liittyviin ongelmiin Suomen taidemusiikin kentällä. 

Haastatteluun voi ilmoittautua tästä.

Tutkimus on Suomessa ensimmäisiä, tai jopa ensimmäinen, joka tarkastelee epätasa-arvoa ja vallankäyttöä, ennen kaikkea seksuaalista häirintää, klassisen pianonsoiton käytännöissä. Ymmärtämällä perusteellisesti syy-yhteydet sukupuolittuneiden ihanteiden, ruumiillistuneen mielen ja esityskäytäntöjen välillä, voidaan luoda uutta tietoa, jota soveltamalla voidaan etsiä ratkaisuja tasa-arvoon liittyviin ongelmiin Suomen taidemusiikin kentällä.

***

Anna Ramstedt valmistelee Helsingin yliopistossa väitöskirjaansa. Tutkimus on Suomen Kulttuurirahaston rahoittama. Ramstedt kuuluu myös Suonin tutkijoihin.

Suoni RySuoni