Säveltäjänaisten piiloon jäänyt perintö ensimmäistä kertaa esiin – Uutuuskirja muuttaa käsitystämme naisista Suomen säveltaiteessa

Naiset ovat aina luoneet musiikkia. Säveltävät naiset ovat kuitenkin jääneet piiloon sukupuolensa takia. Miltä Suomen musiikin historia näyttää naisten näkökulmasta? Laajaan arkistotutkimukseen perustuva teos Sävelten tyttäret avaa ennennäkemättömän kuvan säveltäjänaisten soivaan perintöön. 

 
 

Sävelten tyttäret esittelee 126 historiallista suomalaista säveltäjänaista. Nämä unohduksiin jääneet naiset olivat aikanaan tunnettuja tai muuten kiinnostavia musiikin tekijöitä, ja moni kuului kulttuuri- ja vaikuttajasukuihin Edelfeltistä Nervanderiin. Suurinta osaa heistä ei silti ole koskaan aiemmin huomioitu musiikin historiankirjoituksessa. 

Keitä nämä säveltävät naiset olivat ja mitä he sävelsivät? Miten heidän elämänsä punoutuvat Suomen ja Euroopan kulttuurihistoriaan sekä yhteiskunnallisiin kehityskulkuihin? Susanna Välimäen ja Nuppu Koivisto-Kaasikin laajaan arkistotutkimukseen perustuva teos avaa ennennäkemättömän kuvan säveltämisen historiaan Suomessa. 

Uudesta näkökulmasta Suomen musiikin historiaa tarkasteleva teos korjaa naisten säveltämistä koskevia virheellisiä käsityksiä ja nostaa esiin suomalaisten säveltäjänaisten perinnön. Samalla se tuo esiin naisliikkeen ja muiden yhteiskunnallisten aatteiden vaikutuksen muusikkonaisten toimintaan sekä musiikin harjoittamisen merkityksen naisten henkisen, taiteellisen ja ammatillisen työn historiassa. 

”Olen soittanut pianoa kuusivuotiaasta alkaen, joten miksi en olisi oppinut myös säveltämään.” – Ester Melander 

Lämpimästi tervetuloa julkistamaan teosta Sävelten tyttäret -konserttiin tiistaina 12.9.2023 klo 18.00–19.30 Ritarihuoneelle, Ritarikatu 1, Helsinki! Konsertissa soi historiallisten suomalaisten säveltäjänaisten harvoin kuultu tai kokonaan ennen kuulematon musiikki. Konserttiin ei ole pääsymaksua.  

  

 

Susanna Välimäki ja Nuppu Koivisto-Kaasik 

Sävelten tyttäret. Säveltävät naiset Suomessa 1800-luvulta 1900-luvulle 

ISBN 978-951-858-596-4 

Historiallinen Arkisto 154 

SKS 2023 

Sisällysluettelo 

Ilmestynyt. 

  

Teos on luettavissa myös avoimesti oa.finlit.fi -sivustolla osoitteessa https://doi.org/10.21435/ha.154

  

Kirjoittajien yhteystiedot: 

Susanna Välimäki, susanna.valimaki@helsinki.fi 

Nuppu Koivisto-Kaasik, nuppu.koivisto@uniarts.fi 

  

Lisätiedot: SKS:n tiedekustantamo, tiedekirjat@finlit.fi